KYSYMYKSIÄ HELVETISTÄ1. Missä helvetti on?

"Ja sen saman sanan varassa ovat nykyiset taivaat ja nykyinen maa tulen tuhoa odottamassa. Niitä säilytetään sitä päivää varten, jona tuomio tulee ja jumalattomat tuhotaan"
- 2. Piet. 3:7

"Herra siis voi pelastaa koetuksesta ne, jotka häntä pelkäävät, mutta jumalattomien hän antaa rangaistuksen alaisina odottaa tuomion päivää"
- 2. Piet. 2:9

"Minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, jonka ihmiset lausuvat, heidän on tuomiopäivänä tehtävä tili. Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi"
- Matt. 12:36,37

"Se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä"
- Joh. 12:48

Vastaus: Helvettiä ei ole vielä olemassa. Raamatun mukaan jumalattomat eivät joudu kärsimään rangaistustaan ennen tuomion päivää (Joh. 5:28,29).

2. Milloin ja missä helvetin tuli syttyy palamaan?

"Niin kuin rikkavilja kootaan ja hävitetään polttamalla, niin tapahtuu maailman lopussa. Ihmisen Poika lähettää enkelinsä, ja he kokoavat hänen valtakunnastaan kaikki, jotka viettelevät pahaan ja harjoittavat vääryyttä. Enkelit heittävät heidät tuliseen pätsiin, ja siellä itketään ja kiristellään hampaita"
- Matt. 13: 40-42

"Tuli lankeaa taivaasta ja kuluttaa heidät"
- Ilm. 20:9

"Vanhurskas saa palkkansa maan päällä, saati sitten jumalaton ja syntinen"
- Sananl. 11:31

Vastaus: Maailman lopussa. Silloin Jumalan tuli lankeaa taivaasta ja muuttaa tämän maan tuliseksi pätsiksi, jossa jumalattomat saavat palkkansa (Ilm. 20:15).

3. Mitä jumalattomille tapahtuu helvetin tulessa?

"Mutta pelkurien ja epäuskoisten ja saastaisten ja murhaajien ja huorintekijäin ja velhojen ja epäjumalanpalvelijain ja kaikkien valhettelijain osa on oleva siinä järvessä, joka tulta ja tulikiveä palaa; tämä on toinen kuolema"
- Ilm. 21:8

"Mutta luopiot ja syntiset saavat kaikki turmion, ja ne, jotka hylkäävät Herran, hukkuvat"
- Jes. 1:28

"Tuli lankeaa taivaasta ja kuluttaa heidät"
- Ilm. 20:9

"Katso, he ovat kuin kuivat korret: tuli polttaa heidät; he eivät pelasta henkeään liekin vallasta"
- Jes. 47:14

"-- Katso, se päivä tulee liekehtivänä kuin tulinen uuni. Kaikki röyhkeät ja pahantekijät ovat silloin oljenkorsia. Se päivä tulee ja sytyttää ne liekkiin -- sanoo Herra Sebaot -- eikä niistä jää jäljelle juurta eikä vartta"
- Mal. 4:1

"Ettekö te luota Herraan? Hän hävittää viholliset, toista kertaa ei teitä kohtaa onnettomuus. Tuli syö viholliset kuin orjantappuratiheikön, kuin kasan piikkipensaita. He palavat tuhkaksi kuin kuivat oljet"
- Nah. 1:9,10

"Sillä pahat hävitetään, mutta jotka Herraa odottavat, ne perivät maan. Hetkinen vielä, niin jumalatonta ei enää ole"
- Ps. 37:9,10

"Mutta jumalattomat tuhoutuvat, Herran viholliset katoavat kuin laidunten vihreys, he haihtuvat savuna ilmaan"
- Ps. 37:20

"Heidän rangaistuksenaan on ikuinen kadotus"
- 2. Tess. 1:9

Vastaus: Jumalattomia kohtaa helvetin tulessa toinen kuolema eli olemassaolon menetys. He palavat ja haihtuvat savuna ilmaan eli katoavat ikuisesti olemattomiin. Jos he kituisivat helvetissä loputtomasti, heidän täytyisi olla kuolemattomia. Tämä on kuitenkin mahdotonta, koska Raamatun mukaan ainoastaan Jumala on luonnostaan kuolematon (1. Tim. 6:16). Kuolemattomuus on Jumalan armolahja, jonka saavat ainoastaan Kristuksen omat (Room. 6:23).

4. Kuinka kauan jumalattomat kärsivät tulessa?

"Katso, minä tulen pian, ja minun palkkani on minun kanssani, antaakseni kullekin hänen tekojensa mukaan"
- Ilm. 22:12

"Sitä palvelijaa, joka tiesi Herransa tahdon -- rangaistaan monilla lyönneillä. Sitä taas, joka ei tiennyt -- rangaistaan vain muutamilla lyönneillä"
- Luuk. 12:47,48

Vastaus: Raamattu ei kerro, miten pitkä rangaistuksen aika tulessa on, mutta osoittaa selvästi, että rangaistuksen pituus on suhteessa pahoihin tekoihin.  Raamatussa opetetaan myös, että Jumalan luotua kaiken uudeksi "Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut" (Ilm. 21:4). Syntisiä rakastava Jumala ei voisikaan kiduttaa ketään loputtomasti (1. Joh. 4:8).

5. Miten paholaisen käy lopulta?

"Perkele, heidän villitsijänsä, heitetään tuli- ja tulikivijärveen"
- Ilm. 20:10

"Olit Eedenissä, Jumalan puutarhassa, -- Kerubiksi minä sinut tein, sädehtiväksi vartijaenkeliksi, sinä olit pyhällä vuorella, -- Moitteen sijaa ei sinussa ollut siitä päivästä, jona sinut loin, siihen päivään, jolloin lankesit pahaan. -- sinä tulit yhä röyhkeämmäksi ja sorruit syntiin. Niin minä suistin sinut pyhältä vuorelta, -- Kauneutesi houkutti sinut korskeuteen, loistosi sokaisemana haaskasit viisautesi. -- monin synnein sinä saastutit pyhäkkösi. Siksi minä sytytin keskellesi tulen, ja se poltti sinut, minä tein sinusta tomua ja tuhkaa kaikkien nähden. -- Sinä olet iäksi poissa."
- Hes. 28:13-19

Vastaus: Paholainen heitetään helvetin tuleen ja poltetaan tuhkaksi, kuten muutkin pahantekijät (Matt. 25:41).

6. Miksi Jumala järjestää helvetin tulen?

"Menkää pois minun tyköäni, te kirotut, siihen iankaikkiseen tuleen, joka on valmistettu perkeleelle ja hanen enkeleillensä"
- Matt. 25:41

"Joka ei ollut elämän kirjaan kirjoitettu, se heitettiin tuliseen järveen"
- Ilm. 20:15

"Sillä pahat hävitetään, mutta jotka Herraa odottavat, ne perivät maan. Hetkinen vielä, niin jumalatonta ei enää ole"
- Ps. 37:9,10

Vastaus: Helvetin tuli on Jumalan keino hävittää maailmasta paholainen sekä kaikki synti ja kääntymättömät syntiset, jotta pelastuneilla olisi turvallinen iankaikkinen elämä. Näin synnistä tehdään täydellinen loppu. Sen jäljetkin poistetaan tulella (Ilm. 21:4).

7. Miten syntisten tuhoaminen sopii Jumalan luonnekuvaan?

"Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra, ei ole minulle mieleen jumalattoman kuolema, vaan se, että jumalaton kääntyy tieltänsä ja elää"
- Hes. 33:11

"Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi"
- Joh. 3:17

"Sillä Herra nousee -- tehdäkseen työnsä, oudon työnsä, ja toimittaakseen tekonsa, kumman tekonsa"
- Jes. 28:21

Vastaus: Jumala on aina mieluummin pelastanut kuin tuhonnut ihmisiä. Jumalattomien tuhoaminen helvetin tulessa on Jumalalle niin vieras asia, että Raamattu nimittää sitä oudoksi työksi. Näyttää siltä kuin Herran sydän itkisi jumalattomien kohtaloa. Hänhän haluaisi rakkaudessaan pelastaa jokaisen. Jumala tarjoaa jokaiselle mahdollisuutta pelastua, mutta kunnioittaa myös oikeutta hylätä pelastustarjous (2. Kor. 5:20).